Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A Borsikafű népies neve:
CSOMBOR
Borsfű, hurkafű, pereszlény.
A Borsikafű leírása
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban termesztett, egyéves növény. A 20-50 cm magas növénykének apró, hosszúkás, illatos levelei vannak.
Fűszeres illatú, többnyire bokrosan elágazó, szálas, lándzsás levelű növény. Virágai 1-3 tagú álörvökben nyílnak, a párta közel 5 mm hosszú, fehéres vagy lila, a csészecső belül kopasz.
A Borsikafű elterjedése
Hazája a Földközi-tenger keleti medencéje. Termesztik, esetenként elvadul.
Hogyan gyűjtsük a Borsikafű gyógynövényt?
A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.
A Borsikafű hatóanyagai:
Illóolaj, benne karvakrol és cimol. Főkomponensek, valamint tujon, mircén, timol, monoterpének; limaceae-cserzőanyagok, mint a rozmaringsav.
A Borsikafű felhasználása:
A borsfű elsősorban fűszernövény, különösen babételek készítéséhez. Emésztés- és étvágyserkentő hatású. Cimol- és karvakrol-tartalmú illóolajának köszönhetően bizonyos antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Gyógyászatilag napjainkban inkább csupán a népi gyógyászatban használják, például felfúvódásokkal és görcsökkel kísért emésztési zavarok, hasmenés kezelésére, valamint torokgyulladás esetén toroköblögető szerként.
Tea: Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott. Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.
Teája bizonyítottan jó étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut, köhögés, torokgyulladás esetén; köptető és toroköblögető szer. Alacsony vérnyomásúaknak is ajánlott.
Jó tudni a Borsikafűről!
Csak kevés ideig főzzük az étellel, mert erős ízétől keserű lehet az étel!
Érdekesség a Borsikafű kapcsán:
Illóolaját a konzerv- és likőripar is előszeretettel hasznosítja.
Borsikafű az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:
Fehér, kétoldali szimmetriájú virágok.
Más elnevezések: chombor, combar, csombord, csombor, combor, bécsi rozmaring, bors-fű, borsika, borsos szátorja, szádorja, csomberbors, hurkafű, kerti méhfű, kolbászfű, babfű, kerti izsóp.
Leírás: A fűszer a borsikafű (Satureja hortensis L., Lamiaceae) szárított és szárról lemorzsolt virágos leveles hajtása. Magyarországon elsősorban a Budakalászi fajtát termesztik, mely egyéves, lágy szárú fűszernövény. Erősen elágazó szára 30-60 cm magas, négyszögletű, csöves, tövénél fásodó. Hajtásai ritkán szőrösek, sötétzöld, virágzáskor lilás, barnászöld színűek. Levelei keresztben átellenesek, 1-3 cm hosszúak, 2-4 mm szélesek, keskeny lándzsásak, majdnem ülők, rövid nyelűek. A levéllemezek mindkét oldalát illóolaj tartó mirigyszőrök borítják. Júliustól szeptemberig virágzik. Virágai lilásrózsaszínűek, esetleg fehérek, álörvöket képeznek. Termése négy makkocska résztermésből áll. A szárított fűszer sötétbarnás-lilás színű, a morzsolt kakukkfűre és a borsra emlékeztető illatú, aromás, fűszeres ízű. A morzsolt fűszer mérete 2,5 mm körüli. A hazánkban termesztett borsikafű szárított fűszer 0,3-2,0% illóolajat (fő komponensei a karvakrol és a cimol), 4-8% cserzőanyagot, keserű anyagot, gyantát, nyálkát tartalmaz, az ásványi anyagok közül említést érdemel a vas.
Felhasználás: Mivel csökkenti a bab puffasztó hatását, a babból készült ételek jellemző fűszere, továbbá a tojásételek, a káposzta
(pl. Duna-Tisza közi savanyított káposzta, erdélyi lucskos káposzta),
a húsok (pl. kenyérben sült csirkemáj, főtt sertésorja zöldségekkel, székely libacomb, kolbászok),
a gombaételek, a majonéz, a mártások, a saláták, az ecetes és a vizes uborkák ízesítője. Túladagolva az étel keserű lesz tőle. A diétás ételek (kivétel a magas vérnyomásúak diétája) kellemes ízesítője, alkaloidmentessége miatt borspótlóként is alkalmazzák. Felhasználják még likőrök készítéséhez. Az erdélyi konyhaművészet múltjának kutatója szerint "csombor(d), borsfű, kerti izsópfű... Sokféle ételbe használják
(zölden vagy szárítva egyaránt), azonban a lucskos káposztából - a kaporral együtt - nem hiányozhat." (Kövi, 1980. 308.)
Forrás: Hagyományok, ízek, régiók - FVM AMC Kht., 2001
Szerk.: Szathmáry Olga Ottília
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!