Budakeszi klub: A Borsikafű népies neve CSOMBOR

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

A Borsikafű népies neve:

CSOMBOR

 

network.hu

 


Borsfű, hurkafű, pereszlény.

A Borsikafű leírása

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban termesztett, egyéves növény. A 20-50 cm magas növénykének apró, hosszúkás, illatos levelei vannak.

Fűszeres illatú, többnyire bokrosan elágazó, szálas, lándzsás levelű növény. Virágai 1-3 tagú álörvökben nyílnak, a párta közel 5 mm hosszú, fehéres vagy lila, a csészecső belül kopasz.

A Borsikafű elterjedése

Hazája a Földközi-tenger keleti medencéje. Termesztik, esetenként elvadul.

Hogyan gyűjtsük a Borsikafű gyógynövényt?

A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.

A Borsikafű hatóanyagai:

Illóolaj, benne karvakrol és cimol. Főkomponensek, valamint tujon, mircén, timol, monoterpének; limaceae-cserzőanyagok, mint a rozmaringsav.

A Borsikafű felhasználása:

A borsfű elsősorban fűszernövény, különösen babételek készítéséhez. Emésztés- és étvágyserkentő hatású. Cimol- és karvakrol-tartalmú illóolajának köszönhetően bizonyos antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Gyógyászatilag napjainkban inkább csupán a népi gyógyászatban használják, például felfúvódásokkal és görcsökkel kísért emésztési zavarok, hasmenés kezelésére, valamint torokgyulladás esetén toroköblögető szerként.

Tea: Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott. Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.

Teája bizonyítottan jó étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut, köhögés, torokgyulladás esetén; köptető és toroköblögető szer. Alacsony vérnyomásúaknak is ajánlott.

Jó tudni a Borsikafűről!

Csak kevés ideig főzzük az étellel, mert erős ízétől keserű lehet az étel!

Érdekesség a Borsikafű kapcsán:

Illóolaját a konzerv- és likőripar is előszeretettel hasznosítja.

Borsikafű az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, kétoldali szimmetriájú virágok.

 


Más elnevezések: chombor, combar, csombord, csombor, combor, bécsi rozmaring, bors-fű, borsika, borsos szátorja, szádorja, csomberbors, hurkafű, kerti méhfű, kolbászfű, babfű, kerti izsóp.

Leírás: A fűszer a borsikafű (Satureja hortensis L., Lamiaceae) szárított és szárról lemorzsolt virá­gos leveles hajtása. Magyarországon első­sorban a Budakalászi fajtát termesztik, mely egyéves, lágy szárú fűszernövény. Erősen elágazó szára 30-60 cm magas, négyszögletű, csöves, tövénél fásodó. Hajtásai ritkán szőrö­sek, sötétzöld, virágzáskor lilás, barnászöld színűek. Levelei keresztben átellenesek, 1-3 cm hosszúak, 2-4 mm szélesek, keskeny lándzsásak, majdnem ülők, rövid nyelűek. A levéllemezek mindkét oldalát illóolaj tartó mi­rigyszőrök borítják. Júliustól szeptemberig virágzik. Virágai lilásrózsaszínűek, esetleg fehérek, álörvöket képeznek. Termése négy makkocska résztermésből áll. A szárított fűszer sötétbarnás-lilás színű, a morzsolt kakukkfűre és a borsra em­lékeztető illatú, aromás, fűszeres ízű. A mor­zsolt fűszer mérete 2,5 mm körüli. A hazánkban termesztett borsikafű szárított fűszer 0,3-2,0% illóolajat (fő komponensei a karvakrol és a cimol), 4-8% cserzőanyagot, ke­serű anyagot, gyantát, nyálkát tartalmaz, az ásványi anyagok közül említést érdemel a vas.

Felhasználás: Mivel csökkenti a bab puffasztó hatását, a bab­ból készült ételek jellemző fűszere, továbbá a tojásételek, a káposzta

(pl. Duna-Tisza közi savanyított káposzta, erdélyi lucskos káposzta),

a húsok (pl. kenyérben sült csirkemáj, főtt sertésorja zöldségekkel, székely libacomb, kol­bászok),

a gombaételek, a majonéz, a mártások, a saláták, az ecetes és a vizes uborkák ízesítője. Túladagolva az étel keserű lesz tőle. A diétás ételek (kivétel a magas vérnyomásúak diétája) kellemes ízesítője, alkaloidmentessége miatt borspótlóként is alkalmazzák. Felhasz­nálják még likőrök készítéséhez. Az erdélyi konyhaművészet múltjának kutatója szerint "csombor(d), borsfű, kerti izsópfű... Sokféle ételbe használják

(zölden vagy szárítva egyaránt), azonban a lucskos káposztából - a kaporral együtt - nem hiányozhat." (Kövi, 1980. 308.)

 


Forrás: Hagyományok, ízek, régiók - FVM AMC Kht., 2001

Szerk.: Szathmáry Olga Ottília

 

Címkék: a borsikafű népies neve csombor

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu