Budakeszi klub: Így kell otthon gyömbért termeszteni - Csodafűszer a gyömbér

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Így kell otthon

Csodafűszer gyömbért termeszteni!


Tanuld meg te is, mert könnyebb,

mint gondolnád






Így neveljünk gyömbért otthon!


A gyömbér a tél egyik közkedvelt gyógynövénye, azonban úgy tűnik minél inkább kezdjük felfedezni jótékony hatását, annál drágább lesz.

 

Nyugodtan nevelhetünk otthon saját magunk is gyömbért.

Az alábbiakban részletes leírást kapunk a gyömbér otthoni termesztéséről.
Nem lesz másra szükségünk csak egy jól kifejlett gyömbérgyökérre,

és egy virágcserépre földre.

 

Olyan gyömbért válasszunk, melyen több, jól kifejlett csíraszemek vannak.

 

A gyökeret a csíraszemekkel

felfelé kell ültetni.


Áztassuk egy éjszakára vízbe,

majd ültessük el, laza szerkezetű földbe, úgy, hogy az összes csíraszemet föld takarja. 5-10 cm mélyre ültessük.

 

A föld jó vízelvezető képességű legyen, hogy ne ússzon állandó vízben a gyökér. Ahhoz, hogy elegendő táplálékot kapjon, tehetünk rá egy kevés trágyát vagy komposztot is.

Nem szükséges túl sűrűn ültetni a gyökereket, de például egy 30 cm átmérőjű cserépbe akár 2-3 kisebb gyökeret is tehetünk.

Nem szükséges túl sok fény számára, de szereti, ha gyakran öntözgetjük.

A gyömbér növény magassága

kb. 3-7 cm magas lesz.

 

3-5 hónap múlva kiáshatjuk a gyökerét,

és hasznosíthatjuk.

 

Csodafűszer:
a gyömbér

Hogyan lehetséges, hogy egy föld alatti gumó ennyi aromát, erőt hordozzon magában?

Csípős, fűszeres, különleges aromája nem csak sütemények, de húsok, halak, levesek, curryk főszereplője is lehet.

Tisztít és gyógyít is, sőt… vágykeltő is. Csodafűszer!


Gyömbértörténet

A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv,

a Pen Cao Csing

fontos gyógyszerként említi.

A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez

és emésztési problémákra használták.

 

Vallásos ünnepek előtt,

hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek,

hogy leheletük édes,

az istenek számára elfogadható legyen.

 

Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni


Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni

Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették.

Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér.

A középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben.

A görögök gyakran étkezés után fogyasztották,

az indiai és kínai konyha pedig húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére használta.


Vágykeltő gyömbér
VIRÁGA


 

Ilyen gyönyörű a virága!



Ilyen gyönyörű a virága!

Afrikában a férfiak körében mint afrodiziákum terjedt el,
de egy régi indiai recept szerint is hatékony, ha reszelt levét mézzel és reszelt főtt tojással elkeverjük:
kiváló gyógyszer impotencia ellen.

Nálunk Európában is elterjedt volt,
hogy a menyecske gyömbéres kenyeret sütött a szíve választottjának,
remélve, hogy így a legény
nagyobb kedvvel házasodik meg.

A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket.

Gyömbér-gyógyszer

Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény.

A hagyományos indiai ájurvédikus

orvoslás szerint

a gyömbér

nem csak a testet,

hanem a lelket is erősíti.

Fokozza az intelligenciát,

határozottabbá tesz.

A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből.

 

Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.


És valóban, a gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra.

 

A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet.

 

Alkalmazható tengeribetegség,

utazási hányinger ellen is.


Kiváló meghűlés ellen forró mézes limonádéba reszelve

Kiváló meghűlés ellen forró mézes limonádéba reszelve!

Természetes aromaolajként felhasználva kellemes nyugtató illattal ajándékozzuk meg magunkat.

 

Influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.


Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk,

mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését.

 

Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget.

 

Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre.

A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére.

 

Vérrög képződés megelőzésére,

mivel hatásos növényi véralvadásgátló

van benne.

Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. Nagyon jó memória-javító,

kiélesíti az érzékeinket is.

Gyömbér-növény

A gyömbér gumós gyökerű,

trópusi évelő növény.

Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz,

vékony, lándzsa alakú levelekkel,

sárga és bíbor virággal.


Felhasználható része a gyökere.

Szabadban csak meleg éghajlaton nő,

de üvegházban nálunk is termeszthető.

A fűszer maga a gyökértörzs,

mely illatos, csípős.

Aromaolajának íze tartalmaz cukrot, keményítőt, gyantát, gyantasavat.

 

Egészen másképp csíp, mint a bors vagy a chili

Egészen másképp csíp,
mint a bors vagy a chili
Gyömbért a konyhában

Szárítva, őrölve, kandírozva,

illetve nyersen is használjuk.

Legaromásabb a friss, nyers változat,

melyet meghámozva, reszelve,

szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.


Keleten gyakori fűszer, a japán konyha sushi-félékhez pácolva használja

Keleten gyakori fűszer, a japán konyha sushi-félékhez pácolva használja

Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz, süteményekhez használjuk leggyakrabban, de remek fűszer levesekhez, főételekhez, húsokhoz, zöldségekhez, hideg- és forró italokhoz, pálinkákhoz, gyümölcsök és savanyúságok eltevéséhez, sör italhoz.

 

Intenzív aromája miatt takarékosan bánjunk a mennyiségekkel.

Süteményekhez inkább szárított formájában,

míg a húsokhoz és egyéb főtt ételekhez a friss gyömbér jobb.

 

Frissen reszelve a wokban készült keleti ízvilágú ételek alapja.


Tealevéllel összeforralva frissítő hatású.


És ne feledjük a mézes, fűszeres, ünnepi süteményeket:

ezekből egyszerűen kihagyhatatlan!



Receptek gyömbérrel >>>

Néhány gyömbéres kedvenc:

Kókuszos csirke fűszeres sütőtökkel

Gyömbéres-répás muffin

Körtegerinc fehér csokoládéburokban

Gyömbéres-almás zserbóháromszögek

 

A mézeskalácsból kihagyhatatlan egy pici gyömbér

A mézeskalácsból kihagyhatatlan
egy pici gyömbér


Forrás:http://www.mindmegette.hu

http://twice.hu/hobby/igy-neveljunk-gyombert-otthon

Bejegyezte: Szőke Sándorné a NETWORK Magyarságunk, a lélek él operátorunk

Szerkesztette: fenti klub, valamint Együtt Budakesziért Fórum> Budakeszi Klub> Versek Idézetek Irodalmi Klub vezetője: Szathmáry Olga

Címkék: Így kell otthon gyömbért termeszteni - csodafűszer a gyömbér

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu