Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | Szathmáry Olga Ottilia | 4 hozzászólás
Összegyűjtöttük
a hazai boltokban kapható 50 legegészségtelenebb ételt.
Kerülje el őket vagy bánjon óvatosan velük!
A boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről természetesen azt sem tudjuk, miből vannak. Jóízűek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel.
A Men’s Health időt és fáradságot nem (de az Ön egészségét annál inkább) kímélve utánajárt, és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgálta, vajon miből is vannak a legveszélyesebb kosártöltelékek. Kutatásunk nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen kötik az orrunkra az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra.
Ezért nem biztos, hogy az Ön kedvenc felvágottja is beleillene az általunk humbugkajáknak keresztelt csapatba, de azért nem árt, ha legközelebb óvatosan vásárol.
TISZTÁNLÁTÁS
Az engedélyezett adalékokat öt csoportba sorolják:
- színezőanyagok,
- tartósítószerek,
- antioxidánsok,
- emulgeálószerek,
- stabilizálószerek:
sűrítőanyagok, zselésítőszerek és egyéb anyagok,
például ízfokozók, habzásgátlók.
SZÍNEZŐANYAGOK:
szerepük sokszor annyi, hogy velük az áru természetesebb, frissebb színűnek tűnik, többnyire szerves molekulák.
TARTÓSÍTÓSZEREK:
azért használják őket, hogy az élelmiszerek szavatossági idejét meghosszabbíthassák.
ANTIOXIDÁNSOK:
az ételek, anyagok frissen tartásában működnek közre. Antioxidánsok gátolják például a zsírok, olajok avasodását. Ilyen például a citromsav (E330). A káros oxidánsok ellen is hatásosak. többnyire szerves molekulák.
EMULGEÁLÓSZEREK:
felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság vagy a krémszerűség beállítása.
Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz vagy levegő keverhető.
STABILIZÁTOROK:
az élelem fizikai, kémiai állapotát őrzik meg általuk.
1. ASZPIKOS FELVÁGOTT
Mi van benne: maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sűrítők, selejtek, algafehérje.
Ami
miatt ne fogyassza: félreértés ne essék, az aszpikos nem piszkos, a
selejt nem azt jelenti, ehetetlen, a legtöbbször csupán a szépséghibára
utal. Az algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban
táptalajként használt moszatféle fehérjéje.
Mit egyen helyette:pulykamellsonka.
2. FRUTTI
Mi van benne:
karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).
Ami
miatt ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit
hozzátenni. Talán csak annyit: a gumiarábikum onnan is ismerős lehet az
Ön számára, hogy gyermekkorában ezzel az anyaggal javította meg
kerékpárjának kilyukadt gumijait. Most pedig szépen megeszi.
Mit egyen helyette: kemény vajkaramellát.
3. GUMICUKOR
Mi van benne:
állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.
Ami
miatt ne fogyassza: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte
semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, akkor azt írnánk:
szagosított, festett műanyag. Teljesen vegyipari termék.
Mit egyen helyette: ha szereti, akkor medvecukrot.
4. TARTÓS SÜTEMÉNY
Mi van benne: benzoátszármazékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.
Ami
miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen,
iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen
adalékanyagok aránya elérheti a 10 százalékot is, pedig általában
egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örök
életű, de se íze, se bűze valami.
Mit egyen helyette: friss pék, vagy cukrászsüteményeket, de csak mértékkel.
5. SZÖRP
Mi van benne: cukor, kukoricából kivont izocukor, sűrítőanyag, aromák.
Ami miatt ne fogyassza: a jó hír az, hogy a szörpökben nem talál tartósítószert. A
rossz, hogy azért e különlegesség, mert egyszerűen olyan tömény a
cukortartalmuk, hogy amellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet.
Mit igyon helyette: ásványvizet, gyümölcslevet.
6. PÁRIZSI
Mi
van benne: körülbelül 40 százalék bőrke (aprított darabka), 20 százalék
ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15–20 százalék szója.
Ami
miatt ne fogyassza: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre,
és most még mi sem védjük meg. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a
vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak, és
a tányérjába tesznek.
Az
ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti– szakszóval
finomítva –, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje.
Mit egyen helyette: pulykamellsonkát.
7. ZACSKÓS LEVES
Mi van benne: tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák.
Ami miatt ne fogyassza:
mielőtt még túl korán örülne, elmondjuk, a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megy sokra a bendője, ugyanis olyan apróra vágták, és annyira értéktelenné szárítottak, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük.
Mit
egyen helyette: ha már gyors leves, akkor leveskocka és némi tészta,
kevés mirelit zöldség felhasználásával ízletes levest készíthet.
8. VIRSLI
Mi van benne: szója, sertéshús, legalább 20 százalék ipari szalonna.
Ami miatt ne fogyassza: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!
Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit, ezek még mindig jó minőségű húsból készülnek.
9. MIRELIT PIZZA
Mi van benne: felvágottmaradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom.
Ami
miatt ne fogyassza: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes
felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily
módon hasznosítani. A pizzaalap köszönő viszonyban sincs egy igazi pizzaszósszal, csak hasonlít az olasz pizzériák által használt eredetire.
Mit egyen helyette: a frissen sült pizza nem egészségtelen, de ne egyen belőle túl sokat. (Egy
hete jöttem haza Olaszországból, de mondhatom meglehetősen sok a selejt
termék még a friss "eredeti" Pizza árusításakor is. Olaszországból a
Pizza szülőhazájában szörnyű volt megtapasztalnom, hogy a túristának MINDENT el lehet adni...
Nyers közepű, kívül elégetett, külső peremű pizzát... s minthogy a
"kedves, antipatikus túrista" 6-8 EURÓÉRT nem ismeri és ha netán
reklamál, hogy nem azt kapta, amit kért - jókat röhörésznek a
pincérek... Ez Castrocaro-ban történt egy "elit Pizzázóban a Vár
mellett. A legvisszataszítóbb Fiuméban történt, ahol már előre közöltük,
hogy nem kérünk pizzát, mert már 6 napja elég volt belőle... A pincérek
rendkívül arrogáns módon tolták elénk a lazannyát, és közölték - ha
ennyire finnyás magyarok vagyunk együnk otthon! Bár én Fiumében otthon
szerettem volna érezni magam, mert Őseim életek ott és már nem is
politikai történés, hogy egykor a város Magyarországhoz tartozott!!! No,
de nagyon éhes voltam - ugyanis 6 órát vezettem odáig Forliból étlen
szomjan, mert ugye Olaszországban 11 órától megszűnik az élet este
5-6-ig! Szerk. olgi)
10. SZÉNSAVAS ÜDÍTŐ
Mi van benne: víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid.
Ami miatt ne fogyassza:: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, a szénsav miatti, ami a nyelven pezsegve feldobja Önt.
Előfordulhat, hogy egy literben 5–6 g CO2 is van, ez igen magas szám,
összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!
Mit igyon helyette: szénsavmentes, ízesített ásványvizet.
11. SANSA OLÍVAOLAJ
Mi van benne: sansaolaj.
Ami
miatt ne fogyassza: azt kérdezi, hogy kerülhet ebbe a rettenetes
felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos,
csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása
során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül.
Mit használjon helyette: szűz vagy extra szűz olívaolajat.
12. FAGYLALTPOR
Mi van benne: aroma, cukor, zselésítő anyagok keveréke, algákból kivont fehérje.
Ami
miatt ne fogyassza: egy fagylaltportól igazán nem várhatja el, hogy az
egészségét szolgálja, ahogyan a szólás tartja, szép az, ami érdek nélkül
tetszik. A fagylaltpor ilyen,
fogyasztásához nem kötődik érdeke, nem táplál, csak finom. És mit szól
az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban…
Mit használjon helyette: fagyasztott joghurtot és igazi gyümölcsöt – ezekből ízletes, házi és egészséges fagylalt készíthető.
13. KETCHUP
Mi van benne: paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer.
Ami
miatt ne fogyassza: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem
lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán
minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet
az aprítógépbe. Amúgy a ketchupba sokszor csak a minden másra
alkalmatlan paradicsom kerül.
Mit használjon helyette: saját készítésű paradicsomszószt.
14. FILTERES TEA
Mi van benne: teatörmelék, gyakran mesterséges aromák.
Ami
miatt ne fogyassza: komolyan gondolta, hogy gyümölcsdarabkákat talál
majd a csészéje alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb
teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek. Egy kis aromával.
Mit használjon helyette: teafüvet, amit nem csomagolnak filterekbe.
15. HABSPRAY
Mi van benne: növényi zsír, állományjavító, zselésítő anyag.
Ami
miatt ne fogyassza: a habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy
másik kategória, amelyre azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár
beütésekor külön utalást talál. A habspray kvázi tejszínhab növényi
zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek.
Mit használjon helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette tejszínhabsprayt.
16. „SZINTE”-SAJT
Mi van benne: növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók.
Ami
miatt ne fogyassza: ez a különös élelmiszerbolti lény az állatvilágban
megszokott mimikrit használja fel arra, hogy becsapja Önt. Úgy néz ki,
mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval
ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztaná ezt a termékeket, mint
Cypher, a lázadók árulója a Mátrix első részében, amikor egy kitalált
étteremben virtuális sonkát falatozott Mr. Smithszel, akkor csak bátran!
Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi sajtot.
17. SZAFALÁDÉ
Mi van benne:állati kötőszövet, mócsing (inak, rostok), ipari szalonna, kisebb mennyiségű szója, némi albumin.
Ami
miatt ne fogyassza: a háziállat úgynevezett egyéb részeit egy
percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgő kés egy fehér,
kenőcsös anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaládé. Annyira azért nem
egészséges…
Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit.
18. ENERGIAITAL
Mi van benne: cukor, mesterséges aroma, állományjavító (gumiarábikum), mesterséges úton előállított tápanyagok (pl. taurin).
Ami
miatt ne fogyassza: természetesen tudjuk, Ön az energiaitalt nem azért
issza, hogy rendbejöjjön a vérképe, de mivel ebben a termékben semmi
természetes anyag nem található, úgy éreztük, mégiscsak itt a helye.
Mit igyon helyette: egzotikus gyümölcsleveket, teát.
19. TARTÓS TOASTKENYÉR
Mi van benne: tartósítószer, liszt, állományjavítók.
Ami
miatt ne fogyassza: ahhoz, a szeletelt kenyeret az előállítása után egy
héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele.
Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt
agyonfinomított.
Mit
egyen helyette: frissen készített magyar házi kenyeret! (Lehet hogy
hihetetlen, de kenyérsütő nélkül megtanultam sütőben sütni kenyeret...
igaz nem jószántamból eleinte, mert mikor munkanélküli lettem a
kényszerűség vitt rá... azóta rájöttek a gyerekeim és az unokám is, hogy
a mami kenyere finomabb! Először nem is mertem elárulni a két nagy
gyermekemnek, csak a legfiatalabb tudta, mert este bekevertem és reggel,
hajnalban megsütöttem... szerk.olgi)
20. KAKAÓS TEJTÁBLA
Mi van benne: növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor.
Ami
miatt ne fogyassza: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a
csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós
tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz
gyermekével van dolga. Olcsóbban kínáljuk a semmit, ez a mottó. A
kakaópor gyakran annyira
kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is
eltávozik belőle. Tudja, mi a történet csattanója? A kakaós tejtáblába
még csak kakaóvaj sem kell! Konklúziónk: értékes anyagok száma: 0!
Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi csokoládét.
21. SAJTKRÉM
Mi van benne: selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.
Ami
miatt ne fogyassza: az esztétikailag hibás sajtból készülő
sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez
különösen akkor kedvezőtlen hír az Ön számára, ha csontritkulásban
szenved, vagy hajlamos rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát jobb,
mielőtt egy kockasajtba beleharap, előbb elolvassa, mit nyomtattak az
oldalára…
Mit egyen helyette: igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.
22. CSOKOLÁDÉÖNTET
Mi van benne: cukor, zsír, kevés kakaó és sok adalékanyag.
Ami
miatt ne fogyassza: a szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi
állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi,és akkor
már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét
keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott.
Mit egyen helyette: nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthető igazi csokiból is. (Én
házi tejből készítetem - termelőtől vásárolt tojással, holland
kakaóval, /vagy szerencsi/étcsoki hozzáadásával... szerk. olgi)
23. HÚSKONZERV
Mi van benne: kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.
Ami
miatt ne fogyassza: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe
viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin
elbomlik benne.
Mit egyen helyette: friss felvágottakat, például pulykamellsonkát.
24. BURGONYACSIPSZ
Mi van benne: sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók.
Ami
miatt ne fogyassza: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy
ropogós csipsz legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző
mesterséges aromák, hogy például sonkás íze legyen.
Mit egyen helyette: almaszirmot, banáncsipszet.
25. HABKARIKA
Mi van benne: tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.
Ami
miatt ne fogyassza: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész
tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.
Mit egyen helyette: ha már tojáshab, akkor egy szelet gyümölcsös piskóta.
26. ÜDÍTŐITALPOR
Mi van benne: aroma, cukor, színezék.
Ami miatt ne fogyassza: a cukor felesleges, a többi pedig káros.
Mit
használjon helyette: hígítson fel egy fél pohár 100 százalékos
gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi
mesterséges anyag.
27. RÁGÓGUMI
Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták.
Ami
miatt ne fogyassza: inkább ne nyelje le. Szervezete ugyanis nem képes
lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat.
Mit rágjon helyette: cukormentes rágógumit.
28. TARTÓS CROISSANT
Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák.
Ami
miatt ne fogyassza: a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad
friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig,
hónapokig is.
Gondolja, mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek.
Mit egyen helyette: friss péksüteményt.
29. SZALÁMI
Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók.
Ami
miatt ne fogyassza: zsíros, fűszeres, és sok nitrites pácsót tartalmaz,
amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító
képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a
csontok lebontásához járul hozzá.
Mit egyen helyette: sonkaféléket, például pulykamellsonkát.
30. ÍZESÍTETT JOGHURT
Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók.
Ami
miatt ne fogyassza: a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok sem
tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. A tejből amúgy a
számunkra is hasznos baktériumok segítségével lesz joghurt, de a
pasztőrözés során ezeket is teljesen kiirtják.
Mit igyon helyette: valódi gyümölcsöt tartalmazó, élőflórás joghurtot.
31. TEJES ITAL
Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók.
Ami
miatt ne fogyassza: a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban
vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő
tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá – de nem értékessé.
Mit igyon helyette: egy igazi banánturmixot.
32. REGGELI ITAL
Mi van benne: permeátum
Ami
miatt ne fogyassza: mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és
ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó,
amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként
keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték.
Mit igyon helyette: igazi tejet.
33. „FRISSS FÖL”
Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító.
Ami
miatt ne fogyassza: a frissföl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt
hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de
igazából értéktelen zsiradék az egész.
Mit egyen helyette: igazi, de zsírszegény tejfölt.
34. ROPOGÓS GABONAPEHELY
Mi van benne: cukor, aromák.
Ami
miatt ne fogyassza: a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró
hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét
elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják
cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb,
mint egy rántotta?
Mit egyen helyette: natúr gabonapelyheket és müzlit.
35. KOMMERSZ SZESZES ITAL
Mi van benne: aromák.
Ami
miatt ne fogyassza: amúgy sem akarjuk a szeszes italok fogyasztására
ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben
összekevert víz, alkohol és aromák elegye – az eredeti rum vagy pálinka
messze áll tőlük.
Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.
36. ÍZESÍTETT VODKA
Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor.
Ami
miatt ne fogyassza: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából
főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből
egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű
mesterséges aromával lehet előállítani.
Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.
37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ
Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésűrítmény.
Ami
miatt ne fogyassza: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs
benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé,
amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek.
Mit igyon helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket.
38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ
Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor.
Ami
miatt ne fogyassza: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még
csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált
termékekkel igazán jól fel lehet használni.
Mit egyen helyette: egy szelet igazi, zsírszegény módon elkészített húst.
39. CUKORMENTES CUKORKA
Mi van benne: ízesítő- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok.
Ami miatt ne fogyassza: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei.
Mit egyen helyette: ha édes ízre vágyik, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.
40. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES
Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók.
Ami
miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is
megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak
köszönhető.
Mit egyen helyette: maradjon a hagyományosan készült leveseknél.
41. INSTANT KÁVÉ
Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag.
Ami
miatt ne fogyassza: a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé
bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros
anyagok keletkeznek.
Mit igyon helyette: jó minőségű, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.
42. INSTANT, TASAKOS LEVES
Mi van benne: maltodextrin, só, aromák.
Ami miatt ne fogyassza: a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják.
Mit egyen helyette: hagyományosan készült levest.
43. DZSEM
Mi van benne: sűrítő-, zselésítő és állománymódosító anyagok, színezék.
Ami miatt ne fogyassza: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő- és zselésítőanyagokkal pótolják.
Mit egyen helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat.
44. KÁVÉKRÉMPOR
Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló.
Ami
miatt ne fogyassza: a kávéízesítők növényi zsiradékokból készülnek némi
adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a
por összetapadását.
Mit használjon helyette: ha már kávét iszik, öntsön bele kevés tejet vagy kávétejszínt.
45. PANÍROZOTT HALRUDACSKA
Mi van benne: halreszelék, panírpor.
Ami
miatt ne fogyassza: a kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta
halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból.
Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek.
Mit egyen helyette: színtiszta halhúsból készültet.
46. KAKAÓS TORTADARA
Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék.
Ami
miatt ne fogyassza: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások
szerint elég nagy veszélyeket is magában rejt. A hidrogénezésnél ún.
transzzsírsavak keletkeznek, amelyek károsak az érfalakra.
Mit egyen helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszeljen rá valódi csokoládét.
47. PUDINGKRÉMPOR
Mi van benne: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, természetazonos aromák, színezékek.
Ami
miatt ne fogyassza: az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek
káros hatásairól ódákat zengnek a táplálkozási szakértők. Ráadásul
ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcáját már megint a gyártók olcsó
cukorbeszerzései előtt nyitja meg.
Mit egyen helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthet otthon is.
48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA
Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer.
Ami
miatt ne fogyassza: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt
pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer?
Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani.
Mit egyen helyette: válassza a drágábbat, ami nem tartalmaz ennyi haszontalan anyagot.
49. FEKETEERDŐ-SZELET
Mi van benne: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelőszer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír.
Ami
miatt ne fogyassza: a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor,
tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok… Hányra
emlékszik a nagyi konyhájából?
Mit egyen helyette: természetes alapanyagok felhasználásával készült süteményt.
50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ
Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító.
Ami
miatt ne fogyassza: nem áruljuk el, melyik gyártó terméke – sajnos, a
magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban
bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer?
Mit egyen helyette: a házi mindig jobb, sokszor még ízletesebb is.
Forrás: Internet, Szakértő: Pilling Róbert, a cikkre rátalált: Szőke Sándorné Ágota
Szerk.: Szathmáry Olga
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!