Ahogy megtudtam a biopszia eredményét, meg sem vártam a 
műtétet, 
már előtte elmentem könyvesboltokba, olvastam a sok daganatos 
betegeknek szóló szakácskönyveket és egyéb szakkönyveket, rátapadtam a 
netre,
 a daganatos portálokon lógtam.
 Igyekeztem megérteni, ami bennem 
és velem történik.
Már mondtam nektek: változtatni akartam az 
életemen és az étrendemen is,
 mert úgy gondoltam, hogyha az 
egészségesnek vélt életem mellett daganatos lettem, 
akkor semmiképpen 
nem ehetek úgy, 
mint eddig.
 S persze lányok, titeket sem etethetlek 
ugyanúgy, mint eddig.
Összeszedtem a sok-sok csodadologból, 
mik lehetnek azok, amikre biztosan szükségem lesz az elkövetkező 
időkben, ez az én szerencsés nyolcasom
 (sorrend nincsen, csak 
sorszámozás):
  
1. Olajbogyó és olívaolaj   2. Teljes kiőrlésű szénhidrátok: barna kenyér, rozskenyér, MAGOCSKÁK   3. Saláták, sok, szép zöld fű   4. Paradicsom és brokkoli kiemelten és egyéb zöldségek   5. Fehér húsok, de leginkább az uszonyosok közül, vagyis halacskák    6. Gyümölcsök, gyümölcslevek, legfőképpen narancs és grapefuit   7. Zöldtea és gyógyteák, sok-sok víz   8. Bioflórás joghurt, kefír és tejkészítmények | 
 
 
 | 
 | 
1. Első lépésem: Élőflórás joghurt 
Addig
 csak titeket, a gyerekeimet tömtem joghurttal, az első műtétem
 (egy 
részleges mell eltávolítás, ún. quadrantectomia) 
után az első ételem egy
 dobozka epres joghurt volt.
 Minden szakirodalom javasolta a joghurtot. 
Az indoklás szerint könnyen emészthető, nem terheli a béltraktust,
 
kíméli a májat,
 daganat megelőző hatásuk lehet, 
meg ilyenek.
Ránéztem, kézbevettem, és azt mondtam: Eddig nem szerettelek,
 eztán szeretni foglak.
Azóta már odáig jutottam, hogy gyártom magamnak… 
Ifjúkoromban kézről kézre járt:-   
       a házi kefir oltógomba készlete („kaukázusi” szólt a suttogó propaganda, „ahonnan az elvtársak is hozatják…”
 – de tényleg a Berecz onnan hazajőve mondta ki a verdiktet, kaukázusi 
kefir kell élő gombával a népnek- és lőn kaukázusi kefir, de az akkori 
magyar kefirkészítők nem gondoltak bele az élő gomba okozta csomagolási 
problémákba, és sok-sok szétrobbant kefires boboz miatt egy jó időre 
abba is hagyták ezt a kaukázusi úri huncutságot…-   
       a
 házi joghurt oltó bacitanyája, azaz baktérium telepe, oltottuk, ettük, 
szaporodott, tovább adtuk, és ha nem óvtuk, nem ettük, mert már elegünk 
volt belőle, és már senkinek sem kellett, akkor bedöglött…-         
 kombucha
 sötét gombája 
(nem becézem, nem gombácska, mert igen ronda sötét lepény
 volt, 
nem is bírtam meginni a teáját, kombucha teát azóta is készen 
veszek, jobb, ha nem látom, hogyan készül)
No,
 idősebben és az egészségre vágyva már magam készítek újra, hát ez vagy 
bölcsesség, vagy óvatosság, vagy öregség, ám ha jobban belegondolok, 
mind együtt – és a forrása a rosszindulatú daganatom utáni egészséges 
életre törekvésem volt.  
No, nézzük, hogyan.
Üveg, porcelán 
(újabban rozsdamentes) tárolóedény kell hozzá.-          
Vagy
 joghurtba keverem, vagy tejbe
 (ekkor felforralom
 az 1 liter 3,6 zsír% 
tejet,(!!!)
 és úgy keverem bele) 
az egy doboznyi élőflórás joghurtot. 
(ugyanígy tennék kefírbe kaukázusi kefírt, de azt nem esszük annyira).-       
   A tűzhely mellett hagyom egy fél napot, aztán már mehet a hűtőbe. 
Változatok joghurt helyett 
„creme fraiche” előállítása:-    
      tejszínt oltani-    
   tejfölt oltani
 (de érdemes ebbe is tejszínt rakni keveset)-  
        boltban néha kapható „creme fraiche” tejszínes készítménnyel
 (ebben tejszínt oltanak bacikkal, de jó). 
Tzadzikihez szoktam ezt is használni, enni is szoktam, mint a joghurtot, különböző fűszeres krémekhez használom. 
2. Második lépés: olívaolaj és az olajbogyócskák 
Hazaérve már várt a kórház előtt vásárolt olíva olajat és a többféle 
(zöld, piros, 
fekete)
 olajbogyós üvegcsét, és bár addig nem igazán ettem ilyet, most 
eldöntöttem, hogy innentől kezdve napi kapcsolat lesz köztünk. Eleinte 
csak egy-két olajbogyót ettem, aztán rákaptam az ízére: kicsi, nagy, 
óriási, világoszöld, sötét, bordó és fekete, magocskás, lyukas vagy 
töltött, mi mindennel töltött, aztán friss, natúr, sós oldatos vagy 
olajos, konyhaságokban jelenlévő (mártás, leves, rántott, sült, stb). 
Gombóc Artúr Olívaországban…
  Az 
„Il
 Grezzo” azt jelenti, hogy „szűretlen” – vagyis az extra szűz olíva olaj
 egyáltalán nincs szűrve.  
Opálos és nagyon ízes, ráadásul még 
egészségesebb is! Antioxidánsok, vitaminok bőséggel benne…
 
 
 
3. Harmadik lépés: 
jöttek a zöld teák,
 gyógyteák forrásvíz…
 
Átálltam a magam állította pályára: és megpróbáltam nagyon sok folyadékot inni, ezen belül:-    
       sok csapvizet
 (vagy buborékmentes ásványvizet)-      
    zöld teát-    
      és sok igazi gyümölcslevet-
  és persze sok levest…   
A
 zöld tea újdonság volt, és nem is akárhogyan, cukor nélkül, mert 
szakítottam az édes teákkal is. 
Nem volt könnyű, de azóta megszoktam 
már, hogy cukor és egyéb édesítők nélkül iszom. (Lányok, nektek is így 
adom azóta! – ti is kezditek megszokni szép lassan…) 
 Úgy
 gondoltam, ha baj van velem, akkor az leginkább az emésztésben van: 
vese, máj, gyomor és belek – ezek határoznak meg mindent a belső 
működésekben. 
Olvastam mindenféle diétákról, 
de aztán úgy véltem, 
a 
mindenből egy kicsit, amennyi jól esik, csak vízből sokat, és akkor 
elindulhatok valami olyan úton,
 hogy elkerüljem azt az ösvényt,
 ami ide 
vezetett.
Sodrott
 „puskagolyó” zöld                                                                                  
egyiptomi zöld tea Gyógyteák: 
A gyógyteáimról még írok külön, kedves gyermekeim, isszátok ti is,
 ha szükség van rájuk.
-          van
 vizelethajtó teakeverékem (tavasszal kúraszerűen is érdemes inni, 
tisztítja a vesét és a húgyutakat, nemcsak nekem hasznos, bármelyik 
embernek jót tesz, aki issza)
-          van vértisztító teakeverékem-          fejfájás csökkentő …
 
Gyógyvíz:
Aszód határában, a Csintoványi csárda mellett fakad a Petőfi forrás vize.
Azt mondták: Petőfi is szeretett mellette ücsörögni, inni a finom vizét, és ne feledjétek lányok, 
Petőfi Aszódon volt először :
-          szerelmes
-          itt írt először verset
-          és
 itt akart vándorszínész lenni
 (el is szökött, de jött a papája, az 
Aszód melletti Kartalról származó hentesmester, utánament, hazahozta, és
 el is vitte Aszódról, másik középiskolába)
- Így lett ez a finom forrás aztán Petőfiről elnevezve.A vize üde, friss, és ha üvegbe töltöm, hetek múlva is jóízű.
Nem
 is csoda, hogy olyan sokan állnak mellette: messze földről jönnek oda 
kocsikkal, üvegekkel, ládákkal, és ki-ki tölti a tiszta vizet magának, 
aztán viszi haza. 
Mások azt mondják, daganatmegelőző hatása van – hát, 
azt nem tudom, de jó.
 Én is így állok be a sorba, aztán hozom haza a sok üvegnyi tiszta forrásvizet és jóízűen megiszogatom szépen sorban üvegenként. 

 
 
4. Következő lépés a sok gyümölcs evése és gyümölcslé ivása:
 Gyümölcsfogyasztás 
A képeken látható gyümölcsöket és még sok mást is eszünk, eszünk minden nap eszünk ugyanis gyümölcsöt.
Ica
 barátnémtól tanultam:
 Az ő gyerekei sem szedték elő sem a hűtőből, sem a
 konyhaszekrényből a gyümölcsöket, ezért kitalálta, 
szem elé kell tenni,
 oda kell rakni gusztusosan, szépen egy tálra az asztalra, és akkor 
előbb-utóbb megkívánják a gyerekek.
 Nálunk is elől van, ha csak 1-2 
szem, 
de többféle, és bízom a vitaminjaikban, rostjaikban…
 

 
 Gyümölcslevek készítése és ivása:

 

 
Veszem
 a sokféle gyümölcsöt, facsarom, centrifugálom, kompótot főzök és aztán 
turmixolom, és nemcsak iszom,
 hanem itatom veletek is.
A képeken van gránátalmalé, 
aztán mellette must, abba fekete ribizlit turmixoltam össze.
 
A grapefuit és a narancslé együtt nagyon finom, és érdekes hatásuk is kiderült.
         Első éves egyetemista korom óta van visszatérően vesekövem.
Az évenkénti UH felülvizsgálatok kimutatták a grapefuit hatását a veseműködésemre:
-          először eltűntek a kövek, homok lett belőlük
-          aztán szépen az is eltűnt
-          amikor abbahagytam a grapefuit és narancslevek facsarását, ivását, akkor újra még meg is kínzott  a kő
-          megint iszom és nincs is semmi gondom!!!!
 
 

  
   
5. Teljes kiőrlésű szénhidrátok azaz barna kenyerek és sok-sok magocska 
 
Hát,
 ez sem újdonság, gondolom: mindenki tudja, hogy a csonthéjas termések 
és egyéb magok segítik az emésztést, tele vannak ásványi anyagokkal, 
mindenféle nyomelemekkel, van bennük telítetlen mindenféle, szabadgyök 
megkötő antioxidáns meg ilyesmi.
 A barna kenyér leginkább a rostok miatt fontos, és nem baj, ha keveset eszünk belőle. 
Telerakhatnám
 magocskaképpel az oldalt, de a lényeg, hogy sok van itthon, 
sokat eszek
 és etetek kis családommal, vagyis veletek…  

 
 6. Saláták
 
  

Eddig is ettünk salátát: a döntés az volt, együnk többet.
 Mostanság azért ti is kóstolgatjátok, remélem, egyre 
többször kerül rá sor. Egyértelmű, hogy a húsos, kenyérkockás saláták 
indítanak benneteket el a zöldsaláták felé, és bízom benne, hogy 
előbb-utóbb ti is esztek mindenféle zöldet mindenféle öntettel….
 

 
7. Zöldségek, különösképpen a paradicsom 
és a brokkoli
 
Ide
 raktam pár képet olyan zöldségekről, amiket már megettünk, és higgyétek
 el, még nagyon sokat fogunk enni,  
különösképpen, mert ti is egyre 
többször kértek tőlem zöldséges kajákat.

 
8. Fehér húsok, kiváltképp a halacskák 
Hát,
 ez sem titok: a hal egészséges. Aszódon a Galgában ehetetlen 
apróságokat fogtunk ki gyerekkoromban,
 a csúcs a paprikás lisztben 
kisütött „csipszhalacska” volt.
 (Olyan kicsi, hogy chips-nek 
minősíthetem őket… és akkor a szálkákról még nem is beszéltem, amikkel 
teli volt a chips.)
Ezt azért mondom, mert halat édes 
gyakorlatilag nem készített. 
A halat Balla sógorom hozta be az életembe.
Nem is nagyon akartam enni – erre tessék, most ennem kell, ha akarom, 
ha nem. 
Hát, inkább akarom, úgy könnyebb megenni…
Hát, ez lenne az én szerencsés nyolcasom.
 
 

A
 leukémiában meghalt nővérem lányának azt mondtam, ne aggódjon, a 
daganat a mi családunkban az eddigiek
 alapján azt mutatja,
 hogy ugrik 
egy-egy generációt, és ezért kértem, nagyon vigyázzon a lányára, kis 
(nem is annyira kis)
 unokahugomra.
 
Kommentáld!