Színkódolt egészség
avagy
AZ EGÉSZSÉG SZÍNEI
Mosolygó piros, harsogó zöld, csalogató
sárga - a gyümölcsök és a zöldségek sokfélesége ebben a színkavalkádban
is megnyilvánul.
De jelentenek valamit a színek az egészségünk
szempontjából, vagy csak a szemünket kényeztetik?
Miből lesznek a színek?
A
zöldségek és gyümölcsök színeiért a növényi színanyagok felelnek,
amelyek változatos formában minden élő növényi szervezetben
előfordulnak.
A legelterjedtebb és talán a legismertebb közülük a zöld
színű klorofill, mivel ez minden növényben megtalálható.
Ám ezen felül
számos, élénk színű növényi festőanyagot ismerünk, vizsgálatukért pedig
már két Nobel-díjat is odaítéltek. 1915-ben egy müncheni tudós,
Willstätter, 1947-ben pedig egy angol kutató, Robinson részesült a
legmagasabb tudományos elismerésben velük kapcsolatban.
Fontosságukat
azonban már korábban felismerték, és azt is sejtették, hogy a színeknek
fontos szerepe van a növény életében. Gondoljunk csak bizonyos mérgező
növények riasztóan furcsa színeire, vagy éppen a színes virágok
rovarokat vonzó hatására. Sokáig azonban csak festékek alapanyagaként
használták a növényi színezékeket, és nem tulajdonítottak nekik
szerepet az egészség szempontjából.
Az egészség színei
A múlt században azonban többen is foglalkoztak azzal, hogy ezek a
színezőanyagok milyen fontossággal bírnak az egészséges táplálkozásban.
Egymás után jelentek meg a tanulmányok, közlemények arról, hogy a
színes zöldségek és gyümölcsök többet is adhatnak nekünk, mint puszta
táplálékot. Kiderült, hogy a színanyagok bizonyos mértékben antioxidáns
szerepet is betöltenek, tehát védenek a környezetből származó vagy a
szervezetben keletkező agresszív bomlástermékek, az úgynevezett
szabadgyökök ellen.
Ez megmagyarázza a rendszeres, de kismértékű
vörösborfogyasztás egészségvédő hatását, hiszen a vörösborban
található, a szőlő
héjából származó antociánok nagy mennyiségben vannak jelen a
vörösborban. Később olyan készítmények is megjelentek, amelyek
koncentráltan tartalmazták a növényi színanyagokat, és ezek a
mellékhatás nélküli természetes készítmények az egészségmegőrzésben
vagy egyes - például tumoros
betegségek - gyógyításában is hatékonynak bizonyultak. De mikor milyen
színű gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszunk?
Nézzük, melyik szín mire
való!
Bőrbarát narancs!
A mindenki által ismert karotin és béta-karotin adja többek között a sárgarépa vagy a sárgadinnye
élénk narancsos színét. Korábban a leghatékonyabb tumorellenes
antioxidánsként ismerték, míg egy kísérlet ennek ellenkezőjére nem
jutott. Azonban bizonyos mértékig biztosan segíti a szervezet harcát a
tumoros sejtek ellen, illetve óvja a szemben található látóbíbort,
amely a látás folyamatában az egyik legfontosabb szerephez jut.
Mivel a
béta-karotin szükség szerint A-vitaminná tud alakulni a szervezetben, a
bőr épségének fenntartásában ez a legfontosabb növényi színanyag. Tehát
ha nem is fogunk tudni jól fütyülni a sok sárgarépától, bőrünk sokkal egészségesebb lesz. A sárgarépát nem kedvelők választhatják még a sárgadinnyét,
a mangót, vagy az egyik legbővebb forrást, a sütőtököt is.
Regeneráló sárga!
A citrom, (Nagy Sándor üvegházában) az ananász vagy éppen a kukorica
sárgás színét az úgynevezett kriptoxantin adja. Erről az anyagról még
keveset tudunk, de antioxidáns hatása mellett a sejtek megsérült
szerkezeti elemeinek helyreállításában is szerepet játszhat.
Szemerősítő piros!
A likopin a sárgarépában megtalálható narancssárga
színű karotin
módosulata. Élénk pirosas színt ad a zöldségeknek és gyümölcsöknek, de
a karotinnal ellentétben a szervezetben nem tud belőle A-vitamin
képződni. Ennek ellenére jótékony antioxidáns hatású, sőt a szem
működésében kiemelten fontos szerepet tölt be. Egyes kutatók
tumorellenes hatást is tulajdonítanak neki, de erről még nem állnak
rendelkezésre teljesen meggyőző bizonyítékok. Az azonban biztos, hogy a
likopinból kiemelten sokat tartalmazó
paradicsom, gránátalma vagy rózsaszín grape-fruit fogyasztásával védjük egészségünket.
Szívvédő vörös!
A vörös vagy lila színanyagokat tartalmazó gyümölcsök és zöldségek
színüket az antociánoknak köszönhetik. Rendkívül hatékony
antioxidánsok, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát,
meggátolják például a vérrögök (thrombusok) képződését. Ilyen hatású
tehát nemcsak a már említett vörösbor és alapanyaga, a szőlő, hanem a cseresznye, áfonya, cékla, málna vagy éppen a vöröskáposzta is.
Zöldessárga látásvédők!
A spenót, zöldbab
vagy éppen a zöldpaprika színét két vegyület is biztosítja, melyekből
színük intenzitásától függően különböző arányban találunk ezekben a
zöldségekben. Az avokadó vagy éppen a tök is a luteinnek és a
zeaxantinnak köszönheti sárgás-zöldes színét, amelyek szervezetünkben a
szem működésében fejtenek ki fontos szerepet. A lutein elsősorban a látómezőt óvja, a zeaxantin a hályogok megelőzésében bizonyult hatékonynak.
Zöld ultimátum
A zöld szín talán a legerősebb egészségvédő színanyag. Főleg a
klorofill adja az élénkzöld színt, de a mélyebb árnyalatok
kialakulásában az úgynevezett izotiocianátok és egyéb indolvegyületek
is szerepet játszanak. Ezek a természetes katalizátorok a máj működését
serkentik, amely így olyan enzimeket és egyéb bioaktív anyagokat
termel, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a tumoros sejtek ellen.
A leghatékonyabb zöld egészségvédők között a fejes salátát, a
káposztát, a petrezselyem zöldjét és a brokkolit találjuk. Fogyasszon belőlük rendszeresen nagyobb mennyiséget, ha óvni szeretné egészségét!
Mitől is függ a színek ereje? A szabály nagyon egyszerű: minél erősebb,
élénkebb egy zöldség vagy gyümölcs színe, annál több jótékony hatású
színanyagot találhatunk benne. Tegye hát színessé az étrendjét, és
vegye fel a harcot az egészségét veszélyeztető kihívások ellen!
Forrás: HáziPatikacom,YouTube
Szerk.: Szathmáry Olga
Kommentáld!