Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BUDAKESZI KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
11 éve | Ihász Dezsőné | 1 hozzászólás
Tavaszi böjtünk
harmadik napja
CSICSÓKA
Ma a csicsóka került a központba
A levét 10-kor ittam meg,
mivel a lépet és a hasnyálmirigyet támogatja,
ami 9-11 óra között éri el
a napi ciklusa csúcspontját ♥
1 csésze csicsókához
3 közepes gumó kellett,
amit felesben felöntöttem forrásvízzel.
Alaposan megsikáljuk folyó víz alatt a csicsókát, és lepréseljük.
Azonnal kortyolgassátok el,
mert nagyon hamar bebarnul
Nagyon finom, édes itóka
Tegnap minden levemben
volt 1-1 csicsóka is
A csicsókáról
A napraforgók családjába tartozik.
Két, két és fél méter
magasra is megnő.
Több fajtáját különböztetjük meg.
Nálunk a fehér gumójú van legjobban elterjedve.
Hétköznapi, igénytelen növény, gumója olyan, mint a krumpli.
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag,
amely képessé teszi a szervezetet arra,
hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.
Az inulin folyékony rost,
melyet számos növény fruktooligoszacharid-része tartalmaz:
gazdag inulinforrás a cikória növény gyökere,
melyből pótkávé is készül,
vagy a salátaként fogyasztott endívia és az articsóka,
de a leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink
szerint az ősi biblikus időktől is
ismert csicsóka.
Az inulin összetett szénhidrátvegyület,
amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől,
vagyis nem tekinthető
cukornak sem,
annak ellenére, hogy édes ízű.
A nagy eltérést ezektől az adja,
hogy sem az ember szájában,
sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim,
amely képes lenne feloldani
vagy megemészteni az inulint.
Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost,
amely a bélben sértetlen marad,
s így magához vonzza
a jó baktériumokat a táplálkozásra.
Miközben az ember számára emészthetetlen marad,
kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.
Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik,
szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak,
főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak.
A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös.
A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.
A vastagbél
sok funkciója mellett
a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít.
Az ember, mire betölti az 50 éves kort,
beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladékanyagot tárol el.
Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén
a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést,
rákos megbetegedést,
az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják.
Szerencsére a rossz irányba változott
bélflóra helyreállítására
alkalmas inulin használatával
ezek a káros hatások is elkerülhetőek.
A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán
kívül az inulinnak egyéb táplálkozás-élettani szerepe
is jelentős;
előnyösen befolyásolja
a bél pH-értékét
és a széklet tömegét.
A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só
oldhatósága is növekedik,
s ezáltal javul a szervezet
kalcium- és magnéziumellátottsága.
Az étrendbe épített inulin
megszünteti a székrekedést,
növeli a székletürítés gyakoriságát.
Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül,
ami a toxikus bomlástermékek képződését
és felszívódásának lehetőségét megakadályozza.
Vizsgálatok alapján bizonyossá vált,
hogy alacsony vércukorszint esetében
az inulin hatására a glukóz felszívódása növekedik,
a béltartalom savassá válik,
a koleszterinszintet szabályozza,
csökkenti
a szérum triglicerid szintjét
és a vérnyomást.
A Bifodobacteriumok serkentése által csökken a patogén baktériumok élettere,
melyek következményeként
csökken a májtoxinok,
a karcinogének mennyisége,
mérséklődik az élelmiszer-intolerancia és immunstimuláns hatás érhető el.
A Lactobacillusok többsége és az
Acidophilusok is nagy antimikrobiális aktivitású
anyagokat tartalmaznak,
így többek között acidolint, acidophyllint, acidolphint,
laktocidint és bacteriocint.
Ezek a baktérium-összetevők csíraellenes
és antivirális hatást mutatnak
a Campylobacter, Listeria, Staphylococcusok,
Candida, valamint a herpesz és influenzavírusok ellen.
Külön említést érdemel a Lactobacillus rhamnosus törzs,
melynek immunstimuláns hatása
a makrofágok fagocitaaktivitásának
és az immunglobulinok aktivitásának
növekedésén keresztül valósul meg.
Ezért ezt a baktériumtörzset tekintik
a legfontosabbnak
a Lactobacillusok között.
Az inulin természetesen ennek a törzsnek is a táplálékot jelenti.
A Központi Élelmiszertudományi Kutatóintézet és az Országos Élelmezés-
és Táplálkozástudományi Intézet kutatói
a csicsóka
más hatásait is vizsgálni kezdték.
Kezdeti eredményeik nagyon bíztatóak:
számos betegség megelőzésében
is lehet szerepe
a csicsóka-lének.
Ilyen például a gyermekkori asztma,
a különböző szív és érrendszeri megbetegedések, a candidózis,
és a cukorbetegség is.
Megkezdődtek a kísérletek az előnyös élettani hatású
csicsókalé
előállítására is.
A magyar kutatók által kifejlesztett technológia
legfőbb előnye
a ledarált és
forró gőzzel feltárt
rostanyag szűrésében rejlik.
Az ultraszűrés a korábbi technológiákkal ellentétben nem alkalmaz segédanyagokat,
tisztán fizikai módszert.
Ezzel lehetőség nyílik
bio-mínőségű csicsóka-lé előállítására.
A szűrés után nyert tiszta lé sűrítve számos
élelmiszer adalékanyagaként használható.
Gyermekkori élelmiszer-allergiák
A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították,
hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus,
az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok.
Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe
vagy dzsúszhoz adagolt inulinnal
az élelmiszer-allergia megszüntethető.
Szív- és érrendszeri betegségek
A szív- és érrendszeri betegségek
egyik elindítója a magas LDL-koleszterin tartalom.
Hatékony koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek léteznek, de mellékhatásuk miatt, lehetőség szerint, kerüljük használatát.
Ismeretes, hogy a máj szénhidrátokból
zsírsavakat, triglicerideket szintetizál,
ha nem jut a szervezet más forrásból a zsiradékhoz.
Ennek köszönhető többek között az is,
hogy a koleszterinszint,
amely egyénenként determinált,
zsiradékmentes diéta ellenére is magas lehet.
Izolált máj-sejtkultúra használatával kimutatták,
hogy az inulin a zsírsav-triglicerid képződését
elősegítő enzim aktivitását gátolja.
A koleszterinképződés ezen útja,
illetve a képződés gátlása a magas szénhidráttartalmú étrend
esetére áll fenn.
Vagyis tésztafélék, pékáruk, sütemények,
üdítőitalok vagy a rizs- és burgonyaételek kedvelőinél kifejezetten vérlipidszint-csökkentő hatása
van az inulinnak.
A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének
egyik hatékony módja szerint
1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk
1-1,5 dl narancsdzsúszba,
melyet elfogyasztva nem csak az inulin előnyei válnak hasznunkra,
hanem egyúttal a szív- és érrendszeri betegségek
megelőzésében szerepet játszó esszenciális
ásványi anyaghoz,
a káliumhoz is hozzájutunk.
Mellrák
A mellrák a posztmenopauza állapotában
lévő nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben.
Talán szerencsénkre ez is egy
olyan rosszindulatú betegség,
amely ellen
a jótékony baktériumok
képesek felvenni a versenyt.
Klinikai vizsgálatok szerint
az étrendbe épített
nem emészthető szénhidrát
(inulin)
gátolta a tumor fejlődését.
Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes,
és könnyedén alkalmazható a rákterápiában.
A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz
enzim gátlásán alapul.
Ez a székletben található enzim
a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban,
hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív/toxikus
formában estriollá alakuljon át.
Az ösztrogén toxikus formája ugyanis
a mellrák rizikóját növeli.
Az inulin a bélflóra normalizálása útján
az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja.
Diabétesz
Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás
azért jelentős,
mert a vércukorszintet
tartós fogyasztás esetén sem emeli.
Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra,
sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti,
s a vércukorszint beállítását megkönnyíti.
Az inzulin mondhatni
pufferszerepet tölt be
az állandó vércukorszint megtartásában.
A csicsókát
mint alapvető inulinforrást
ehetjük frissen,
nyersen reszelve salátába,
süthetünk belőle pogácsát.
Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk.
A csicsóka viszonylag hamar elveszíti nedvességtartalmát.
Forrás:Ihász Dezsőné Nóra
http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/csicsoka-2.html
Szerk.: Szathmáry Olga Ottília
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!