Budakeszi klub: Tavaszi böjtünk harmadik napja - csicsóka lé - Ihász Dezsőné Nórika javaslatára

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a BUDAKESZI KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 275 db
  • Videók - 716 db
  • Blogbejegyzések - 1648 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

BUDAKESZI KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Tavaszi böjtünk

  harmadik napja

CSICSÓKA 

  

 

Csicsókalé

Ma a csicsóka került a központba

 

 A levét 10-kor ittam meg,

mivel a lépet és a hasnyálmirigyet támogatja,

ami 9-11 óra között éri el

a napi ciklusa csúcspontját ♥

1 csésze csicsókához

3 közepes gumó kellett,

amit felesben felöntöttem forrásvízzel.


Alaposan megsikáljuk folyó víz alatt a csicsókát, és lepréseljük.

Azonnal kortyolgassátok el,

mert nagyon hamar bebarnul ;)

Nagyon finom, édes itóka ;)

Tegnap minden levemben

volt 1-1 csicsóka is :)


A csicsókáról


csicsóka 007_resize


A napraforgók családjába tartozik.

Két, két és fél méter

magasra is megnő.

Több fajtáját különböztetjük meg.

Nálunk a fehér gumójú van legjobban elterjedve.

 

 

Hétköznapi, igénytelen növény, gumója olyan, mint a krumpli.


A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag,

amely képessé teszi a szervezetet arra,

hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

Az inulin folyékony rost,

melyet számos növény fruktooligoszacharid-része tartalmaz:


gazdag inulinforrás a cikória növény gyökere,

melyből pótkávé is készül,

vagy a salátaként fogyasztott endívia és az articsóka,

de a leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink


szerint az ősi biblikus időktől is

ismert csicsóka.


Az inulin összetett szénhidrátvegyület,

amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől,


vagyis nem tekinthető

cukornak sem,

annak ellenére, hogy édes ízű.

 

A nagy eltérést ezektől az adja,

hogy sem az ember szájában,

sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim,

amely képes lenne feloldani

vagy megemészteni az inulint.


Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost,

amely a bélben sértetlen marad,

s így magához vonzza

a jó baktériumokat a táplálkozásra.


Miközben az ember számára emészthetetlen marad,

kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.


Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik,

szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak,

főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak.


A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös.

A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.


A vastagbél

sok funkciója mellett

a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít.


Az ember, mire betölti az 50 éves kort,

beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladékanyagot tárol el.


Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén

a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést,

rákos megbetegedést,

az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják.


Szerencsére a rossz irányba változott

bélflóra helyreállítására

alkalmas inulin használatával

ezek a káros hatások is elkerülhetőek.


A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán

kívül az inulinnak egyéb táplálkozás-élettani szerepe

is jelentős;

előnyösen befolyásolja

a bél pH-értékét

és a széklet tömegét.

A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só

oldhatósága is növekedik,

s ezáltal javul a szervezet

kalcium- és magnéziumellátottsága.


Az étrendbe épített inulin

megszünteti a székrekedést,

növeli a székletürítés gyakoriságát.

Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül,

ami a toxikus bomlástermékek képződését

és felszívódásának lehetőségét megakadályozza.


Vizsgálatok alapján bizonyossá vált,

hogy alacsony vércukorszint esetében

az inulin hatására a glukóz felszívódása növekedik,

a béltartalom savassá válik,

a koleszterinszintet szabályozza,

csökkenti

a szérum triglicerid szintjét

és a vérnyomást.

 

A Bifodobacteriumok serkentése által csökken a patogén baktériumok élettere,

melyek következményeként

csökken a májtoxinok,

a karcinogének mennyisége,

mérséklődik az élelmiszer-intolerancia és immunstimuláns hatás érhető el.


A Lactobacillusok többsége és az

Acidophilusok is nagy antimikrobiális aktivitású

anyagokat tartalmaznak,

így többek között acidolint, acidophyllint, acidolphint,

laktocidint és bacteriocint.

 

Ezek a baktérium-összetevők csíraellenes

és antivirális hatást mutatnak

a Campylobacter, Listeria, Staphylococcusok,

Candida, valamint a herpesz és influenzavírusok ellen.


Külön említést érdemel a Lactobacillus rhamnosus törzs,

melynek immunstimuláns hatása

a makrofágok fagocitaaktivitásának

és az immunglobulinok aktivitásának

növekedésén keresztül valósul meg.


Ezért ezt a baktériumtörzset tekintik

a legfontosabbnak

a Lactobacillusok között.


Az inulin természetesen ennek a törzsnek is a táplálékot jelenti.


A Központi Élelmiszertudományi Kutatóintézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kutatói

a csicsóka

más hatásait is vizsgálni kezdték.


Kezdeti eredményeik nagyon bíztatóak:

számos betegség megelőzésében

is lehet szerepe

a csicsóka-lének.


Ilyen például a gyermekkori asztma,

a különböző szív és érrendszeri megbetegedések, a candidózis,

és a cukorbetegség is.


Megkezdődtek a kísérletek az előnyös élettani hatású

csicsókalé

előállítására is.


A magyar kutatók által kifejlesztett technológia

legfőbb előnye

a ledarált és

forró gőzzel feltárt

rostanyag szűrésében rejlik.


Az ultraszűrés a korábbi technológiákkal ellentétben nem alkalmaz segédanyagokat,

tisztán fizikai módszert.

Ezzel lehetőség nyílik

bio-mínőségű csicsóka-lé előállítására.
A szűrés után nyert tiszta lé sűrítve számos

élelmiszer adalékanyagaként használható.

 

Gyermekkori élelmiszer-allergiák


A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították,

hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus,

az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok.

Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe

vagy dzsúszhoz adagolt inulinnal

az élelmiszer-allergia megszüntethető.


Szív- és érrendszeri betegségek


A szív- és érrendszeri betegségek

egyik elindítója a magas LDL-koleszterin tartalom.

Hatékony koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek léteznek, de mellékhatásuk miatt, lehetőség szerint, kerüljük használatát.


Ismeretes, hogy a máj szénhidrátokból

zsírsavakat, triglicerideket szintetizál,

ha nem jut a szervezet más forrásból a zsiradékhoz.


Ennek köszönhető többek között az is,

hogy a koleszterinszint,

amely egyénenként determinált,

zsiradékmentes diéta ellenére is magas lehet.


Izolált máj-sejtkultúra használatával kimutatták,

hogy az inulin a zsírsav-triglicerid képződését

elősegítő enzim aktivitását gátolja.

 

A koleszterinképződés ezen útja,

illetve a képződés gátlása a magas szénhidráttartalmú étrend

esetére áll fenn.


Vagyis tésztafélék, pékáruk, sütemények,

üdítőitalok vagy a rizs- és burgonyaételek kedvelőinél kifejezetten vérlipidszint-csökkentő hatása

van az inulinnak.


A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének

egyik hatékony módja szerint

1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk

1-1,5 dl narancsdzsúszba,

melyet elfogyasztva nem csak az inulin előnyei válnak hasznunkra,

hanem egyúttal a szív- és érrendszeri betegségek

megelőzésében szerepet játszó esszenciális

ásványi anyaghoz,

a káliumhoz is hozzájutunk.


Mellrák


A mellrák a posztmenopauza állapotában

lévő nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben.

 

Talán szerencsénkre ez is egy

olyan rosszindulatú betegség,

amely ellen

a jótékony baktériumok

képesek felvenni a versenyt.


Klinikai vizsgálatok szerint

az étrendbe épített

nem emészthető szénhidrát

(inulin)

gátolta a tumor fejlődését.

 

Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes,

és könnyedén alkalmazható a rákterápiában.


A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz

enzim gátlásán alapul.

Ez a székletben található enzim

a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban,

hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív/toxikus

formában estriollá alakuljon át.

 

Az ösztrogén toxikus formája ugyanis

a mellrák rizikóját növeli.


Az inulin a bélflóra normalizálása útján

az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja.

 

Diabétesz


Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás

azért jelentős,

mert a vércukorszintet

tartós fogyasztás esetén sem emeli.

Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra,

sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti,

s a vércukorszint beállítását megkönnyíti.


Az inzulin mondhatni

pufferszerepet tölt be

az állandó vércukorszint megtartásában.


A csicsókát

mint alapvető inulinforrást

ehetjük frissen,

nyersen reszelve salátába,

süthetünk belőle pogácsát.

 

Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk.


A csicsóka viszonylag hamar elveszíti nedvességtartalmát.

 

 

Forrás:Ihász Dezsőné Nóra

http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/csicsoka-2.html

Szerk.: Szathmáry Olga Ottília

Címkék: csicsóka evése lé ivása

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Szathmáry Olga Ottilia üzente 11 éve

Nórikám!

Nagyon ügyesen szerkesztetted be a csicsókáról szóló értékes anyagot, szíves figyelmetekbe ajánlom! olgi

"...egyúttal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében szerepet játszó esszenciális ásványi anyaghoz, a káliumhoz is hozzájutunk.
Mellrák
A mellrák a posztmenopauza állapotában lévő nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben. Talán szerencsénkre ez is egy olyan rosszindulatú betegség, amely ellen a jótékony baktériumok képesek felvenni a versenyt"...

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu